Saç Dökülmesine Karşı Beslenmenin Önemi

sac-dokulmesi-beslenme

Saç dökülmesi nedenleri arasında yüksek sıralarda yer alan vitamin ve mineral eksikliği beslenme ile yakından ilişkilidir. Bu yazımızda sizlere saç dökülmesine iyi gelen yiyeceklerden bahsederek saçlarınızda vitamin, mineral eksikliği yaşamamanızı ve saçlarınıza keratin kaybını nasıl besinler ile geri kazanacağınızı aktaracağız. İyi okumalar.

Saç Dökülmesini Engelleyen Şeyler Nelerdir ? 

Saç dökülmesi sorunları bazen vitamin, mineral ve protein eksikliğinden kaynaklı meydana gelebilmektedir.  Bundan kaynaklı dengeli  beslenme ve  yeterli protein, vitamin ve mineral alınması önemlidir. Bu sayede saçlar daha sağlıklı ve güçlü olacak ayrıca saç problemlerinde besin eksikliğinden kaynaklı sorunlarınızı çözecektir.  Saçlar yapısında bulunan protein yani keratin protein ile besleme ile onarılacak, saçlarınız vitaminlerin etkisi ile antitoksidanlar tarafından korunacak ve mineraller ile daha güçlü hale gelecektir. 

Saç Dökülmesine İyi Gelen Yiyecekler

Saç Dökülmesine Karşı Beslenmenin ÖnemiHer gün tüm besin gruplarında uygun ölçülerde yediğinizde ve özellikle protein, demir, silis ve çinko bakımından zengin yiyeceklere odaklandığınızda saç dökülmesini önleyebilirsiniz.

Kuruyemiş: Sağlık için saçlar Omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Kuruyemişlerdeki Omega-3 saçları korurken çinko da dökülmesi engeller.

Kuru üzüm: Demir hemoglobin (oksijeni vücudun organlarına ve dokularına taşıyan kanın parçası) üretiminde kilit rol oynar. Hemoglobin sağlıklı seviyedeyse, oksijen uygun şekilde dağıtılır. Böylece saçınızın derisi de iyi bir kan akışına sahip olur, saç oluşumu harekete geçirilir ve desteklenir. Bu nedenle demir bakımından zengin olan kuru üzüm, vişne suyu gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Ayrıca yumurta, koyu yeşil ve yapraklı sebzelerde, kuru üzüm, tam tahıllı gevrekler de bol miktarda demir bulunuyor. C vitamini de demirin emilimini geliştiriyor.

Balık, yumurta ve fasulye: Saçlar öncelikle proteinlerden oluşuyor. Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız, protein bakımından zengin yiyecekler tüketmelisiniz. Fakat her gün biftek yemek size yardım etmez. Bol yağlı yiyecekler saç dökülmesine seçenek açar. Bu nedenle balık, tavuk, dana ciğeri, az yağlı peynir, yumurta, badem, fasulye ve yoğurt yemelisiniz. Ayrıca soya fasulyesi ve tofu da yüksek miktarda protein ve fazla az kötü yağ içeren iyi bir gıdadır.

Zeytinyağı: Zeytinyağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini saçları koruyan ve kalınlaşmasını sağlayan bir antioksidandır. Ayrıca hücrelerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Cildi nemli ve yumuşak tutar. Zeytinyağı saç köklerini nemlendirirken kırılmalara karşı da etkilidir.

İstiridye: Afrodizyak etkisiyle bilinen istiridye çinko açısından da zengindir. Çinko, faydalı bir antioksidandır ve saçları korur.

Fasulye filizi: Saçınızın gürleşmesini ve dökülmemesini istiyorsanız beslenmenizde silisyumun da bulunması gerekiyor. Çünkü vücut bu maddeyi vitamin ve minerallerin emilmesi için kullanıyor. Eğer silisyum tüketmezseniz yediğiniz vitaminler size yardımcı olmaz. Silisyum en fazla fasulye filizinde, salatalığın kabuğunda, kırmızı ve yeşil biberde ve patateste bulunuyor. Bu yiyecekleri çiğ olarak tüketirseniz daha fazla doğal besleyici değerden yararlanırsınız.

Ispanak: B9 vitamini parlak ve sağlıklı saçlar için gereklidir. Yeterince alındığında saçlarınızın daha sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz.

Soya: E vitamini açısından zengin bir diğer besin de soyadır. Hemoglobin üretiminde önemli yere sahip olan demir soyada bol miktarda bulunur. Hemoglobin, kanda bulunur ve oksijenin taşınmasını sağlar. Yeterli hemoglobin olmadığında kan dolaşımının düzgün işlemesi mümkün değildir. Dolaşım sistemi düzgün çalışmadığında saç derisi saçların büyümesi için yeterli desteği alamaz.

Patates: Kızarmış patates sizin için cazip gelebilir. Ancak yağlı yiyecekler saç dökülmesine seçenek açan en kötü suçlular arasındadır. Eğer canınız hamburger ve kızarmış patates çektiyse, hamburgerinizi evde kendiniz pişirin ve yanında da fırında patates hazırlayın. Ayrıca aşırı soğuk, baharatlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.

Havuç: Gözlere olan faydasının yanı sıra havuç saçlara da iyi gelir. A vitamini sayesinde saçların sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayan sebum üretimini destekler.

Kırmızı et: Saçları dökülen birçok erkekte çinko azlığı bulunuyor. Çinko hücrelerin yeniden üretiminden hormonal dengeye kadar birçok vücut fonksiyonunda kilit rol oynuyor. Tüm bunlar da saç gelişimini etkiler. Eğer vücudunuzda çinko miktarı düşükse saç folikülleriniz zayıflar, saçlarınız da kırılır ve dökülür. Bununla mücadele etmek için kırmızı et, kümes hayvanları, ceviz gibi kabuklu yemiş yemelisiniz.
Tam tahıllı besinler: B7 vitamini ihtiva eden tam tahıllı gıdalar saçların dökülmesi ve grileşmesine karşı etkilidir.

Bu yazı Saç Dökülmesi içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın